Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-05@18:41:41 GMT

جوشن کبیر، زره معنوی هدیه جبرئیل به رسول خدا

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۷۳۹۰۴

جوشن کبیر، زره معنوی هدیه جبرئیل به رسول خدا

آیت الله یوسفی غروی گفت: دعای جوشن صغیر در حقیقت دعای کوتاه چهار صفحه ای است که باز سید طاووس از حضرت امام موسی بن جعفر نقل می کنند که وقتی هارون رشید امام را احضار کرد حضرت این دعا را خواند و بر او وارد شد تا از شر هارون در امان باشد.

خبرگزاری شبستان؛ گروه قرآن و معارف؛ «شیخ کفعمی مثل سید طاووس عمده کتاب هایش مخصوص دعاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان در این کتاب روایتی را از حضرت سجاد (ع) می آورد و سرانجام این روایت را به نبی مکرم اسلام می رساند که در جنگی از جنگ ها که هوا بسیار داغ بود زره حضرت بسیار سنگینی می کرد. جبرئیل بر حضرت نازل شد و این دعا را که در آن خلصنا من النار تکرار می شود به عنوان یک زره معنوی برای حضرت آورد و جبرئیل خطاب به رسول خدا (ص) عرض می کند این دعا را بخوانید و این به جای زره حافظ  شما خواهد بود. البته در این دعا به جز عبارت "خلصنا من النار" ما دعای دیگری نداریم اما تنها دعایی است که در آن هزار نام و صفت برای پروردگار عنوان می شود.»

آنچه در ادامه می آید گفتگوی ما با  آیت الله «محمد هادی یوسفی غروی»، استاد تاریخ اسلام و عضو شورای کتاب مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام درباره حکمت شبهای قدر و اعمال پرفضیلت این لیالی است.

 

 

در آستانه شب بیست و سوم ماه رمضان که از احتمال های جدی شب قدر است قرار داریم. پرسشی که به ذهن خطور می کند این است که چرا به ما سفارش شده در این شب، احیا بگیریم و این زمان عزیز را به شب زنده داری، دعا و تضرع بگذرانیم؟

پیش از ورود به بحث گاهی می شنویم که از کلمه اَحیا به این منظور استفاده می شود که واژه اشتباهی است. اَحیا جمع حی به معنی زندگان است در حالی که اِحیا به معنای شب زنده داری است. کَانّه در مقام تشبیه، فرض کنید شب هایی به خواب گذشته و خواب هم مثل مُردن است. ما در فارسی خودمان هم داریم خواب، برادر مرگ است. حال در شب اِحیا یا شب زنده داری ما موجودیِ شب را تسلیم خواب نمی کنیم و آن شب را به یاد خدا زنده می کنیم بنابراین به این واسطه آن سکون و آرامش شب و آن حکمت هایی که در شب زنده داری قرار داده شده در قلب ما بیدار می شود.

اما درباره حکمت این شب ها باید گفت در همه ادیان برای توجه دادن به خدا موسم های مختلفی مقرر شده است. در اسلام که خاتم ادیان است موسم عبادت دایمی، پنج بار در شبانه روز است که مسلمان را در نمازهای پنج گانه به یاد و ذکر خدا متصل می کند. البته این به آن معنا نیست که مواعد دیگر، ذکر خدا برای مسلمان منظور نشده است یا با ذکر خدا منافات دارد. در اخبار و روایات ما آمده است که وقت غروب آفتاب از زمان هایی است که دعای انسان مستجاب می شود. روایت است که حضرت زهرا سلام اله علیها از حسنین می خواسته اند که وقت غروب را به حضرت یادآور شوند و در این زمان، هم خودشان مشغول دعا می شدند و هم حسنین را به دعا و نیایش فرا می خواندند. همچنین در روزهای هفته هم مواعد خاصی که فضیلت بیشتری دارد برشمرده شده از جمله آن ها شب جمعه و روز جمعه است و در میان ماه های سال، سه ماه رجب، شعبان و رمضان این امتیاز و ویژگی پرفضیلت را بر ماه های دیگر دارند و البته ادعیه ای که ویژه پاسداشت این ماه ها در مفاتیح الجنان آمده است.

مرحوم محدث قمی در کتاب "مفاتیح الجنان" سال قمری را از نظر اعمال و عبادات از ماه رجب شروع کرده اند و فضیلت هایی که از زاویه اخبار و روایات بر این سه ماه برشمرده شده بسیار مفصل است. در این میان امتیازات ویژه ای بر شب های ماه مبارک رمضان و وقت افطار قائل شده اند. در روایاتی که ایشان در این کتاب نقل کرده اند خداوند هزار هزار از بندگان خود را در مواعد شریف سال از آتش جهنم رها می کند. در شب های جمعه به اندازه کل شب های هفته و در شب های قدر رهایی یافتگان از آتش دوزخ از همه آن شب ها بیشتر است. البته که همه این ها به خاطر آن است که ما را به انابه و توبه و تضرع به درگاه الهی توجه دهند بنابراین مشوق هایی در این شب ها قرار داده شده است.

چه اعمالی در این شب ها فضیلت بیشتری دارد و بهتر است که شب زنده داران الهی به آن بپردازند؟

در درجه اول از نظر استحباب، نمازهای این شب هاست به ویژه در شب قدر نماز صد رکعتی سفارش شده که به صورت 50 نماز دو رکعتی خوانده می شود.  بعد از نمازها در رتبه فضیلت، تلاوت قرآن قرار دارد و اگر کسی بتواند شب های قدر قران را ختم کند بسیار عالی خواهد بود.

نکته بعد دعاهایی است که برای این شب ها در نظر گرفته شده است. از جمله این که در کتاب کافی شیخ کلینی – اوایل قرن چهارم – بیشتر کتاب های ادعیه از این کتاب نقل کرده اند – به دعایی به نقل از امام صادق علیه السلام اشاره شده است که در شب قدر وقتی مصحف یا همان قرآن را باز می کنیم و روبرویمان می گیرم می خوانیم: اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِكِتَابِكَ اَلْمُنْزَلِ وَ مَا فِيهِ وَ فِيهِ اِسْمُكَ اَلْأَكْبَرُ وَ أَسْمَاؤُكَ اَلْحُسْنَى وَ مَا يُخَافُ وَ يُرْجَى أَنْ تَجْعَلَنِي مِنْ عُتَقَائِكَ مِنَ اَلنَّار.  اما در کتاب اقبال سید طاووس، دعای قرآن بر سر گرفتن به نقل از امام کاظم علیه السلام آمده است. حضرت در آن جا می فرماید در شب های قدر قرآن را روی سر بگذارید و ده بار بگویید: یا الله و ده مرتبه به حق محمد، ده مرتبه بحق علی و همین طور اسم ائمه طاهرین گفته شود تا به امام زمان (عج) برسد. البته راوی در محضر امام کاظم علیه السلام تا به حق موسی ابن جعفر جلو می آید و خبر تمام می شود. البته در این خبر نام حضرت فاطمه سلام الله علیها نیست اما ما به امید رجای مطلوبیت، نام مبارک حضرت فاطمه (س) را بعد از نام امام علی علیه السلام و قبل از نام فرزندان حضرت می آوریم. همین طور نام بقیه ائمه بعد از امام موسی کاظم علیه السلام را می آوریم تا در نهایت نام مقدس امام عصر (عج) برده می شود.

درباره دعای جوشن صغیر و کبیر هم توضیحی می فرمایید؟

دعای جوشن صغیر در حقیقت دعای کوتاه چهار صفحه ای است که باز سید طاووس از حضرت امام موسی بن جعفر نقل می کنند که وقتی هارون رشید امام را احضار کرد حضرت این دعا را خواند و بر او وارد شد تا از شر هارون در امان باشد اما دعای جوشن کبیر را مرحوم شیخ کفعمی صاحب کتاب البلدالامین و مصباح در کتاب "جُنه الواقیه" می آورد. شیخ کفعمی مثل سید طاووس عمده کتاب هایش مخصوص دعاست. ایشان در این کتاب روایتی را از حضرت سجاد (ع) می آورد و سرانجام این روایت را به نبی مکرم اسلام می رساند که در جنگی از جنگ ها که هوا بسیار داغ بود زره حضرت بسیار سنگینی می کرد. جبرئیل بر حضرت نازل شد و این دعا را که در آن خلصنا من النار تکرار می شود به عنوان یک زره معنوی برای حضرت آورد و جبرئیل خطاب به رسول خدا (ص) عرض می کند این دعا را بخوانید و این به جای زره حافظ  شما خواهد بود. البته در این دعا به جز عبارت "خلصنا من النار" ما دعای دیگری نداریم اما تنها دعایی است که در آن هزار نام و صفت برای پروردگار عنوان می شود.

از چه زمانی خواندن دعای جوشن کبیر در شب های قدر میان شیعیان باب می شود؟

اولین عالمی که پیشنهاد کرد دعای جوشن کبیر به صورت دسته جمعی به عنوان محتوایی برای شب های قدر خوانده شود مرحوم شیخ محمدباقر مجلسی متوفای 1111 هجری قمری است. ایشان در کتاب شان به نام "زادالمعاد" سفارش می کنند که جوشن کبیر در شب های قدر خوانده شود. در حقیقت حدود 330 سال از رایج شدن این رسم در میان شیعیان می گذرد.

پایان پیام/187

منبع: شبستان

کلیدواژه: رسول خدا دعای جوشن کبیر شب های قدر جبرئیل حکمت شب های قدر شب زنده داری علیه السلام جوشن کبیر دعای جوشن سید طاووس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۳۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۰ عنوان کتاب جدید از منشورات رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب

۴۰ عنوان کتاب جدید از انتشارات انقلاب اسلامی شامل کتاب‌هایی است که از اردیبهشت ۱۴۰۲ به بعد چاپ شده‌اند و ۱۴ عنوان نیز برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۳ در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.

«حدیث زندگی» عنوان مجموعه‌ای ۶ جلدی از انتشارات انقلاب اسلامی است که ۳ جلد از آن در نمایشگاه کتاب امسال در دسترس مخاطبان قرار می‌گیرد. این مجموعه شامل شرح احادیث حضرت آیت‌الله خامنه‌ای است که در ابتدای جلسات درس خارج فقه از سال ۶۹ تا ۹۵ مطرح شده و برای نخستین بار مجموعه این احادیث منتشر می‌شود. گزیده‌ی احادیث «مکارم‌الاخلاق»، «النوادر» و «امالی الصدوق» به انتخاب و شرح حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی) عناوین کتاب‌هایی هستند که در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود.

کتاب «گنجینه‌ی بی‌پایان» مجلّد جدید مجموعه چهارجلدی «شرح نهج‌البلاغه» است که دربرگیرنده‌ی شش گفتار از بیانات حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای است که به مسئله شناخت و بررسی جایگاه، اهمیت و ویژگی‌های نهج‌البلاغه می‌پردازد. ۳ عنوان دیگر این مجموعه، «منشور حکومت علوی»، «راه روشن مدیران» و «نبوتها» را شامل می‌شود که پیش از این منتشر شده بودند و در حال حاضر، با ویرایش، صفحه‌آرایی و طرح جلد جدید ارائه شده‌اند.

«مروری بر بیانات حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای درباره‌ی موسیقی» به قلم حجت‌الاسلام مهدی گرامی‌پور، «روایت تولید؛ سیره‌ی اقتصادی معصومین (ع) در اندیشه‌ی حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته حجت‌الاسلام حمید سبحانی‌صدر، «درآمدی بر نظریه‌ی تعلیم و تربیت در بیانات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» نوشته‌ی دکتر حسن ملکی، «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه‌ی حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته حجت‌الاسلام سیّدمهدی موسوی و «بازسازی انقلابی در ساختار فرهنگی در اندیشه‌ی حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته مهدی جمشیدی، دیگر عناوین تازه انتشارات انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب تهران هستند.

«روایت اوّل‌شخص از شخصِ اوّل» نوشته مهدی قزلی است که شامل حاشیه‌نگاری‌های این نویسنده از دیدار‌ها و برنامه‌های رهبر معظّم انقلاب طی سال‌های ۸۸ تا ۹۸ است که برخی از آنها در پایگاه KHAMENEİ.IR منتشر شده بود و سیزده روایت نیز برای نخستین بار در این کتاب منتشر شده است.

انتشارات انقلاب اسلامی امسال رمانی نیز برای گروه سنی نوجوان عرضه خواهد کرد. «خاکسپاری دوّم بانوی مرگ» عنوان رمانی است که به قلم نیما اکبرخانی در ۲۸۰ صفحه منتشر شده است.

این انتشارات طبق روال سال گذشته برنامه ویژه‌ای به مناسبت میلاد حضرت معصومه (س) و روز دختر پیش‌بینی کرده است. توزیع محصولات و نمایش آثار متنوع با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی از منظر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نیز از دیگر برنامه‌های انتشارات انقلاب اسلامی خواهد بود.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • جامعه ما با شبیخون فرهنگی دشمن روبروست/پاسدار و نگهبان مساجد، علما و طلاب هستند
  • ۴۰ عنوان کتاب جدید از منشورات رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • ۴۰ عنوان کتاب جدید از منشورات رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • امام جعفر صادق (ع)؛ شخصیت مهم در جهان اسلام و مکتب شیعه
  • امروز سالروز شهادت مظلومانه امام جعفر صادق (ع)است، صلاله ای پاک از رسول الله
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • ۳۰۰ بقعه متبرکه استان میزبان عزاداران امام جعفر صادق (ع)
  • رقص خون در گلوی پاییز؛ روایتی متفاوت از همسر شهید جاویدالاثر «رسول هوشیاری»
  • امام فرشته‌ها کیست؟! + فیلم
  • چند آموزه‌ مهدوی در دعای عهد و ندبه‌ ی امام صادق (ع)